Elin Roelofs wint regionale Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 9 maart 2023 17:23

Elin Roelofs van de Andersenschool uit Woerden heeft woensdag 8 maart de Regionale Voorleeswedstrijd gewonnen. De wedstrijd werd georganiseerd door Bibliotheek Het Groene Hart en vond plaats op het Futura College in Woerden. De regionale wedstrijd is een voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Elin Roelofs vertegenwoordigt binnenkort regio Het Groene Hart in de provinciale finale. En wellicht wordt ze de Nationale Voorleeskampioen 2023!

17 kandidaten

Dit jaar deden er maar liefst 17 kandidaten mee aan de regionale voorronde. Vanwege het grote aantal deelnemers was de voorronde verdeeld over twee avonden: op dinsdag 7 en woensdag 8 maart jl. Alle kandidaten lazen een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Iedereen werd aangemoedigd door supporters. Sommige supporters hadden zelfs spandoeken meegenomen.

Deskundige jury

Beide avonden was er een professionele jury aanwezig. Op dinsdag 7 maart waren dit Wethouder Jacques Rozendaal (Gemeente Woerden), voorlezer en oud-schooldirecteur Rob van Amerongen en Mieke Vlooswijk, leesconsulente van de Bibliotheek. Op woensdag 8 maart waren dit Wethouder Kees van Dalen (Gemeente Montfoort), Beleidsadviseur Esther Donkervoort (Gemeente Woerden) en voorlezer en oud-schooldirecteur Rob van Amerongen.

Wethouder Jacques Rozendaal wenste de kinderen dinsdag vooral veel plezier. Na afloop zei hij:
“Het voorleesniveau was erg hoog. De kandidaten waren aan elkaar gewaagd. Het leesplezier straalt ervan af.”

Battle

De winnaars van beide avonden gingen uiteindelijk een battle aan. Het was een spannende strijd tussen Elin Roelofs van de Andersenschool in Woerden en Julia Don van de Jan de Bakker school in Woerden. Elin las een fragment voor uit het boek Koppensnellers uit de serie Kippenvel van R.L. Stine. En Julia een fragment uit Smokkelaars op het strand van Jan Postma. Uiteindelijk won Elin de strijd.

“Alle deelnemers waren aan elkaar gewaagd, maar de jury heeft de winnares unaniem gekozen. Ze had de juiste intonatie en wist de spanning in het verhaal goed over te brengen.” Aldus Kees van Dalen, Wethouder gemeente Montfoort en juryvoorzitter van woensdag 8 maart.

Provinciale finale

Elin Roelofs gaat samen met alle andere winnaars uit de andere regio’s door naar de Provinciale finale op dinsdag 18 april in Amersfoort. De landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd is op woensdag 24 mei in Tivoli in Utrecht.