Brandschilderijen in Oudewater

10 december 2019 t/m 10 februari 2020 | Bibliotheek Oudewater

Van 10 december 2019 t/m 10 februari 2020 zijn in de Bibliotheek Oudewater brandschilderijen en objecten van Nathalie van Os-Jonkers (Nathalie’s Art on Wood) te bezichtigen.

Schilderen met hitte op een stukje natuur

Na jaren tekenen en schilderen kwam tijdens een bezoek aan een ambachtenmarkt houtbranden op het pad van Nathalie. Het houtbranden bestaat al eeuwenlang. Al in de prehistorie tekenden mensen met houtskool.

Tegenwoordig kan er gebruik gemaakt worden van een pyrograaf.  Dit is een electrisch apparaat met pennen in verschillende uitvoeringen, die in hitte verstelbaar zijn. Hoe hoger de wattage, hoe donkerder de kleur.

Ook Nathalie werkt met zo’n pyrograaf, soms in combinatie met een vleugje acryl.

Ze is een echte natuurliefhebber. Haar favoriete canvas is daarom al jaren mooie stukken geleefd hout. Daar brandt ze vooral  portretten van mens en dier op, naar de realiteit. Bij het branden werkt ze zodanig dat de structuur van het hout voelbaar en zichtbaar blijft. Dit doet ze als vrij werk maar ook in opdracht.