Expositie schildergroep Het Spectrum in Woerden

29 oktober 2018 t/m 11 februari 2019 | Bibliotheek Woerden

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tot 11 februari is in Bibliotheek Woerden een expositie te zien van leden van schildergroep Het Spectrum.

De schilderijen zijn van: Joke v.d. Bovenkamp, Rieke Breugelmans, Lia Coppen, Henk Kloosterboer, Maud Koningen, Margreet Leeflang, Astrid Noordzij, Paula Röder, Marga Vijn, Truus Visscher, Ria de Wit, Lucie Marianne v.d. Zwaag

In de tentoonstelling is er  aandacht voor landschappen en andere voorstellingen in verschillende stijlen; zowel naar de natuur, als meer vrij geschilderd. Er zijn figuratieve en abstracte werken, veelal kleurrijk als: "het spectrum".

Een kennismaking met de groep:

"De huidige groep bestaat uit dertien personen, waarvan de meesten (8) elkaar kennen van schilderlessen bij Het Atelier. Hun docent was Erica Hagoort. In 2010 gaat zij zelfstandig verder en vervolgt haar lessen op de Singel, 45 b, het gebouwtje van de postduivenvereniging Ons Genoegen. Na anderhalf jaar stopt zij met lesgeven. De groep zoekt een nieuwe docent.

Twee leden kennen Jan de Grauw van een schildervakantie in Frankrijk. Hij verzorgde daar de workshops. Zij introduceren Jan. En zo start in September 2011 een cursus schilderen met hem als docent. Jan de Grauw is kunstschilder, fotograaf, schrijver, en woont in Rotterdam. Gaf daar vele jaren les. Gezien zijn leeftijd, 73 jaar, doet hij het wat rustiger aan. Wij zijn nog zijn enige groep.

In zijn lessen stimuleert hij ons onderwerpen te kiezen uit de persoonlijke belevingswereld. Als hulp kan een afbeelding of tekst dienen. Het doel van zijn lessen is een eigen schildertaal te ontwikkelen. Jan is hierbij een belangrijke inspirator.

In april 2016 kiest de groep voor de naam HET SPECTRUM in verband met een aankomende expositie in de expositieruimte van Galerie Van Slagmaat, Leidsestraatweg 36 alhier. De tentoonstelling is daar op 23 en 24 september van dat jaar.

Zowel in het voorjaar als in het najaar zijn er tien bijeenkomsten. In iedere periode zijn er vijf lessen, steeds om de veertien dagen. Op de tussenliggende woensdagen schilderen we op eigen houtje verder aan de opdracht van dat moment.

Dit jaar, 12 oktober 2018 meldt Jan de Grauw aan het begin van de eerste les zijn afscheid. Dit worden zijn laatste vijf lessen. Gezien zijn leeftijd, 80 jaar, respecteren we zijn besluit. Maar, jammer is het wel.

De groep hoopt in februari 2019 door te gaan met een nieuwe docent".