Bedankt!

Gepubliceerd op: 2 december 2020 09:13

December staat in het teken van dankbaar zijn. Dankbaar voor de grote en kleine dingen in het leven. Als bibliotheek zijn wij dankbaar voor veel dingen: onze bezoekers, leden, medewerkers en vrijwilligers. Wij zijn extra dankbaar voor onze vrijwilligers.

Wij kunnen van de daken schreeuwen hoe geweldig onze vrijwilligers zijn. Maar weet je wie dit beter kunnen vertellen? De vrijwilligers en wie ze helpen. Hieronder een greep uit de persoonlijke ervaringen van onze vrijwilligers. 

“Jij ook klein”

Maartje is sinds 2 jaar taalmaatje van een jonge vrouw die al een beetje Nederlands sprak. Gesprekken gingen moeizaam en dat maakte haar onzeker. ‘ik begrijp niet en kan niet goed zeggen…’ Naar de huisarts gaan durfde ze bijvoorbeeld niet, bang om niet begrepen te worden of zelf onvoldoende te begrijpen. Maartje ziet haar met sprongen vooruit gaan. Ze gaat zelfs al alleen naar de huisarts.

Als vrijwilliger kun je ook lachen met je taalmaatje. Zo ontdekte mijn taalmaatje dat veel kledingstukken met een verkleinwoord worden aangeduid, zoals bloesje en vestje. Dan wijst ze naar mij. ‘Jij ook klein, want jij Maartje.’

Van vrachtwagenchauffeurs tot juristen

Math is vrijwilliger bij het Taalhuis en heeft “twee leuke Woerdenaren” als taalmaatje: een vrachtwagenchauffeur en een juriste. Math vindt het erg boeiend omdat hij mensen helpt met taal in de meest brede zin van het woord. Hij helpt mensen niet alleen met taal, Math helpt mensen met examens voor een eigen bedrijf, een verblijfvergunning aanvragen, huurhuis zoeken en nog veel meer.

Als vrijwilliger zie je dan ook waar je het voor doet, vooral bij de goedkeuring van een verblijfsvergunning. Math zegt zelf: “daar hoef ik niets voor te ontvangen natuurlijk.” Hij doet het met plezier en vanwege het enthousiasme van de taalmaatjes. Taalmaatjes zien dat soms anders en hebben Math bedankt met een heerlijke verse pizza, een schaal vol met lekkers en authentieke gerechten. 

Nodig en leuk

Ook Elly bevestigt dat het enthousiasme en de vrolijkheid van deelnemers haar blij maakt. Elly heeft dit jaar onder andere iemand geholpen met haar smartphone. Samen hebben ze uitgevonden wat er allemaal kan op haar smartphone. Ze kan nu foto’s sturen naar haar kinderen, haar banksaldo bekijken en met de telefoon betalen. Ze was zo blij met het resultaat!

Zoals je ziet helpen onze vrijwilligers bij wat nodig is en wat deelnemers leuk vinden. Het is een mooie balans van ontwikkeling en plezier!

Meer persoonlijke verhalen?