Het Kompas uit Montfoort wint debatwedstrijd over klimaat

Gepubliceerd op: 2 december 2019 11:33

“Team De Doorzetters werkte goed samen, luisterde écht naar de tegenargumenten en reageerde hier zeer treffend op”, aldus de jury over het winnende team van Het Kompas Montfoort. Het team ging in debat met scholenteams uit Woerden en Harmelen tijdens het klimaatdebat, georganiseerd door Bibliotheek Het Groene Hart.

Tijdens de finaleronde nam team De Doorzetters het op tegen team Funky Debaters van de Andersenschool Woerden, met als stelling 'Supermarkten mogen alleen producten van Nederlandse bodem in de aanbieding doen'. Volgens de jury wisten beide teams hun standpunt goed uit te leggen en bleven ze daar ook echt achter staan: “Ze weerlegden tegenargumenten met verve, lieten iedereen aan bod komen en brachten steeds nieuwe argumenten in”. De Doorzetters bleven bij hun argument dat supermarkten de multiculturele samenleving dreigen te vergeten wanneer ze alleen Nederlandse producten in de aanbieding doen. Ze deden hun naam eer aan: toen ze dit argument onvoldoende weerlegd vonden, kaartten ze het - net anders verwoord - opnieuw aan. Dat vond de jury heel sterk, zo sterk dat ze wonnen.

Bibliotheek Het Groene Hart organiseerde het klimaatdebat in het kader van Nederland Leest Junior 2019. De leerlingen konden de stellingen voorbereiden en volgden een masterclass debatteren. Maar pas op het podium in Het Klooster hoorden de teams of zij als voor- of tegenstander van de stelling het debat aan moesten gaan.

Elise van de Notenbalk Harmelen en Chen van de Andersenschool Woerden werden door de jury gekozen als ‘beste debater’ en Yannick van de Andersenschool won de medaille voor het ‘beste argument’.

Voorzitter van de jury was George Becht, wethouder gemeente Woerden. Hij werd bijgestaan door Loes Ypma en Will Stoof, ook zij hebben allebei jarenlange ervaring in de politiek en met debatteren. Team De Doorzetters krijgt naast de beker, in december les van burgemeester Molkenboer over debatteren en burgerschap met aansluitend een rondleiding langs de raadszaal.

Hieronder een foto van de jury tijdens het debat en een foto met alle winnaars. Met dank aan fotograaf: Jos Didden