Expositie in Bibliotheek Woerden over rampjaar 1672

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022 09:45

Met 8 banners en andere attributen, zoals een schilderij van de vijandige koning en een vitrine met replica’s en andere rekwisieten, zal het verhaal van Utrecht tijdens het rampjaar worden verteld.

Het rampjaar

Stel je eens voor, te moeten vluchten voor een oprukkend vijandig leger dat in een spoor van vernieling door Nederland trekt. Waarbij zij regelmatig huizen en soms zelfs hele dorpen afbranden. Voor veel Utrechtenaren was dit in 1672 het geval. De Fransen waren Nederland binnengevallen en met een enorm leger hielden zij onder anderen de provincie en stad Utrecht voor ruim een jaar bezet. Zij eisten veel geld en andere middelen van de Utrechtse bevolking en bij weigering waren zij ook niet bang om de harde hand te gebruiken. Ook het gebruik van de waterlinie, om de Franse opmars tegen te houden, verzorgde heel wat leed voor de boeren in Utrecht. Hun land kwam immers onder water te staan waarbij hun oogst, en dus vaak hun enige vorm van inkomen, verloren ging.

De expositie

Maar wat betekende deze bezetting van Utrecht nou eigenlijk voor de bevolking? In de expositie word je meegenomen langs de vernielingen en wreedheden die de Fransen begingen in de provincie Utrecht. Van Woerden tot Utrecht en van Bodegraven tot de Vecht-streek, op al deze locaties vonden in verschillende vormen verschrikkingen plaats ten koste van de lokale bevolking.

De expositie is te zien van 5 tot 30 september in Bibliotheek Woerden.

Officiële opening op 10 september

Op 10 september wordt de expositie officieel geopend. Om 11 uur is er een poppenkasttheater "Trompetter van de Prins". Je bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn, aanmelden is niet nodig.