RijnKUNSTprijs 2022 uitgereikt

Gepubliceerd op: 11 april 2022 12:44

Op 8 april is de RijnKUNSTprijs 2022 uitgereikt in Bibliotheek Woerden. De organisatie was in handen van KUNSTaandenRIJN.

Er waren ca. 70 mensen bij de prijsuitreiking, die werd gevolgd door een gezellige borrel. De aanwezigen waren vooral benieuwd naar de winnaar van de publieksprijs…. De nominaties van de jury waren al eerder bekend gemaakt. De winnaars kregen een trofee, gesponsord door de Woerdense beeldhouwer Gerrit Peele en natuursteenbedrijf Het Steenen Huys.

De vakjury van de RijnKUNSTprijs 2022, bestaande uit Theo van Meerendonk (kunstenaar en winnaar van de prijs van vorig jaar), Karel van den Bosch (CultuurLokaal) en Stephanie Rompa (Stadsmuseum) was blij met het grote aantal inzendingen. KUNSTaandenRIJN organiseerde de wedstrijd dit jaar voor de vijfde maal. Het aantal inzendingen was dit jaar met 25 werken groter dan ooit. Gea van der Paauw van Bibliotheek Woerden was ook blij met de expositie van de werken en vertelde: “Er zijn veel mensen speciaal voor deze expositie naar de Bibliotheek gekomen, dat is voor ons heel belangrijk. Ook het personeel heeft genoten van de geëxposeerde werken.” Er zijn in totaal 195 geldige stemmen uitgebracht door het publiek.

Juryprijzen

De winnaars, gekozen door de vakjury zijn:

  • Arthur Koopmans - 650 Jaar Stadsleven – een aquarel in de categorie 2D
  • Atelier de Schuur - Een plek onder de zon – een keramisch kunstwerk in de categorie 3D

De jury is onder de indruk van het werk van Arthur Koopmans. Het aantrekkelijk geschilderde Woerdense tafereel nodigt uit om weer gezellig op een terras te zitten en op een lome zondagnamiddag een pilsje te drinken. Vooral het licht is heel sfeervol weergegeven.

Het grote kunstwerk van Atelier de Schuur wekt bewondering op. Het is heel knap om zo een groepswerk tot een geheel te maken. Alle elementen van onze stad in het groene hart hebben een plek gekregen. Het is vrolijk, gedetailleerd en heel aantrekkelijk om naar te kijken. Een van de drie vaste begeleiders van Atelier de Schuur, Rosalie Seuntjens, nam de prijs in ontvangst.

Publieksprijs

De prijswinnaar van de publieksprijs is André Zentveld. Hij is de publiekslieveling bij jong en oud. Hij won namelijk in 2019 ook al de publieksprijs en de juryprijs. Volgens Karel van den Bosch zou zijn werk het heel goed doen als puzzel. Een dikke knipoog naar de organisatie van Woerden 650! Het is een zicht op de haven van Woerden, met alle huizen en activiteiten gedetailleerd weergegeven en een heel levendig waterleven waar van alles gebeurt.

Een extra vermelding verdient Lies van de Werken. Zij schilderde het Stil-leven op de gracht. Een mooi winters sfeerbeeld van een stad – Amsterdam - onder een stille witte deken. Het is volgens de jury heel mooi en fijn geschilderd. Lies vertelde aan KUNSTaandenRIJN dat zij pas 5 jaar aan het schilderen is.

Expositie

Alle inzendingen zijn nog te zien in Bibliotheek Woerden tot en met zaterdag 16 april

 

Fotograaf foto bij dit artikel: Paul van den Dungen

Op de foto vooraan van links naar rechts: André Zentveld, Arthur Koopmans, Rosalie Seuntjens, elk met een trofee van Gerrit Peele
Achteraan van links naar rechts: Theo van den Meerendonk, Karel van den Bosch