Kom jij kinderen helpen met taal?

Gepubliceerd op: 14 juli 2022 12:48

Door regelmatig bij een gezin thuis voor te lezen geef je een enorme boost aan de taalontwikkeling van kinderen. Wij faciliteren dit via Taalvisite. We zoeken enthousiaste mensen die als Taalvisitevrijwilliger kinderen willen helpen met taal. In ons hele werkgebied (Woerden, Kamerik, Zegveld, Harmelen, Oudewater, Montfoort en Linschoten).

Taalvisite

Taalvisite richt zich op het verkleinen van taalachterstand bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Taalvisitevrijwilligers gaan 15 keer een uur bij een gezin 'op visite'. Zij lezen de kinderen (interactief) voor en ondernemen allerlei taalactiviteiten. Start een gezin eenmaal met Taalvisite, dan spelen vanaf dat moment ook de ouders een belangrijke rol. Je stimuleert ouders om hun kind te blijven voorlezen wanneer de taalvisitevrijwilliger is uitgelezen.

Voorlezen of bezig zijn met taal is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen van bijvoorbeeld taalzwakke ouders hebben zelf ook meer kans om laaggeletterd te worden. Zo kan een cyclus ontstaan. Met Taalvisite willen wij vergelijkbare cyclussen doorbreken en daar kunnen wij jouw hulp goed bij gebruiken.

Kom jij ons en (vooral) de kinderen helpen?

Momenteel hebben wij veel gezinnen die dringend wachten op taalondersteuning. Jij kan zo'n gezin helpen met (digitaal) voorlezen en (digitale) taalspelletjes. Je krijgt een korte introductie en een kennismakingsgesprek met Joke, coördinator Taalvisite. Jullie bespreken samen wat er mogelijk is en of het iets voor jou is . Natuurlijk krijg je de nodige begeleiding. Dit gebeurt o.a. in de vorm van een informatiebijeenkomst en/of intervisie.

Vind je het leuk om met kinderen om te gaan en ze verder op weg te helpen? Meld je dan bij ons aan! Ervaring of opleiding is niet nodig, maar heb je die toevallig wel in huis dan is dat extra meegenomen. Ben je nog met een opleiding bezig? Dit past natuurlijk ook mooi op je CV.

Wat wij van je vragen:

• Beheersing van de Nederlandse taal
  • Affiniteit met taal
  • Leuk vinden om met kinderen en ouders om te gaan
  • Houden van voorlezen uit kinderboeken
  • Bonus: opleiding met kinderen of ervaring met (kinder)groepen

Wat wij je bieden:

• Een gratis abonnement bij de Bibliotheek, zolang je een vrijwilliger bent bij de Bibliotheek. Met dit abonnement kun je boeken, spellen, puzzels, dvd’s, en cd’s lenen voor je Taalvisitegezin en natuurlijk voor jezelf
  • Een introductie en kennismakingsgesprek
  • Naar behoefte, één keer per maand een intervisiebijeenkomst met andere vrijwilligers. Hierin deel je tips en ervaringen onder begeleiding van een ervaren coach.

Nog vragen?

Twijfel je? Heb je een brandende vraag? Neem gerust contact met ons op.

De achtergrond van Taalvisite

Bibliotheken spelen een steeds grotere rol bij het voorkomen van taalproblemen bij de jeugd. Voorlezen is hierbij ontzettend waardevol. Met slechts 15 minuten (voor)lezen per dag, neemt de woordenschat gemiddeld met 1.000 nieuwe woorden per jaar toe. Daarbij is voorgelezen worden ook nog eens leuk! Het is niet saai woordjes leren, nee: het is een verhaal induiken en ontdekken met je eigen fantasie.

Taalvisite in de praktijk: