Tips en bezigheden voor thuisblijvers

Gepubliceerd op: 23 maart 2020 16:00

Gelukkig kan je weer boeken lenen bij de Bibliotheek en mogen de kinderen weer naar school. Langzamerhand kan je weer meer naar buiten. Toch zijn we meer thuis dan normaal. We geven in dit artikel een aantal tips van zaken die je online kunt vinden om mee aan de slag te gaan.

De Online Bibliotheek

Voor e-books hoef je de deur niet uit. Via de Online Bibliotheek kunnen bibliotheek-leden meer dan 26.000 e-books voor pc, mobiel, tablet en e-reader lenen. In de collectie zitten échte klassiekers, maar ook nieuwe e-books. Behalve voor e-books kan je bij de Online Bibliotheek ook terecht voor luisterboeken. De beluister je via de app LuisterBieb. 

Voor ouders

Hoe hou je je kinderen bezig thuis? En misschien wel net zo belangrijk, hoe zorg je dat ze niet achterop raken? Voor thuis-taalonderwijs (van voorlezen en zelf lezen naar schrijven, spreken en luisteren) staat hieronder een verwijzing naar een PDF-document vol met websites die je het hele gebied van taalonderwijs bestrijken. 

Op het kennisplatform voor het onderwijs, wij-leren.nl, vind je daarnaast nog vele andere adviezen over thuis leren. Van schema's voor het aanhouden van een vast dagritme, het nut van speelmomenten op de dag en vol links voor vakinhoudelijke zaken zoals rekenen, taal, geschiedenis en aardrijkskunde. Via de hashtag #wijlerenthuis worden tips gedeeld op social media. 

Voor kinderen

Voor

Onze pagina's onder Speciaal voor / jeugd en jongeren staan boordevol lees- en luistertips. Op dit moment hebben we een extra pagina met speciale aandacht voor hetgeen je kinderen thuis kunnen doen, lezen en luisteren. Met je Bibliotheekpas kan je op verschillende sites inloggen, zoals Junior Einstein, waar kinderen online kunnen oefenen voor de basisschool. Is je kind nog geen lid van de Bibliotheek? Schrijf hem/haar dan nu online in. Lidmaatschap voor kinderen is gratis tot hun 18e jaar. 

  • Ikvindlezenleuk, een website boordevol lees- en luistertips en links naar YouTube filmpjes waar schrijvers voorlezen
  • Scoor een boek, thuiseditie, met het hele gezin opdrachten uitvoeren en bijhouden in je team. Lezen, knutselen, lichaamsbeweging, alles zit erin. 
  • BiebLab, digitale opdrachten om thuis mee aan de gang te gaan op tablet of telefoon
  • BiebBoys, elke dag een nieuw filmpje met een uitdaging van de BiebBoys, voor kinderen van 9 tot 12 jaar

Voor jongeren

Kijk op een van onze jongerenpagina's voor lees- en luistertips. Of hoe je thuis kunt oefenen voor je theorie examen van je bromfiets rijbewijs. 

Nu heb je de tijd om te lezen voor de Jonge Jury. Kijk voor informatie en leestips op www.jongejury.nl.

  • ikvindlezenleuk, volop leestips voor scholieren van 12 tot 18. Ook als je lezen níet leuk vindt!

Voor onderwijs

De tips die bij kinderen en jongeren staan zijn natuurlijk ook prima te gebruiken bij (digitaal) onderwijs. Voor het (op afstand) bespreken van 75 jaar vrijheid is de bundel Ondergedoken als Anne Frank opnieuw uitgegeven en opgenomen als e-book en luisterboek in de Online Bibliotheek. Bij dit boek zijn lesbrieven en lessuggesties gemaakt. Je vindt alle informatie op de website van Stichting Lezen

Voor leeskringen

Voor leeskringen is het nu ook onmogelijk elkaar te ontmoeten om met elkaar boeken te bespreken. Op onze pagina voor leeskringen hebben we extra informatie opgenomen met tips hoe je toch met elkaar in gesprek kunt gaan.

Voor ouderen

Het advies is om ouderen niet op te zoeken omdat zij behoren tot de grootste risico groep. Verzorghuizen en verpleeghuizen zijn op slot gegaan voor al het bezoek. Hoe kan je toch nog contact houden met je vader, moeder, opa of oma? Op Maxmeldpunt vind je tips hoe je toch contact kunt houden. 

Noodlijn ANBO

Ouderenorganisatie ANBO biedt een luisterend oor aan eenzame of ongeruste ouderen. Zij kunnen de Noodlijn van de ANBO bellen met vragen of voor een praatje. Ouderen die daar behoefte aan hebben, worden ook na een paar dagen nog een of twee keer teruggebeld voor een extra praatje. Van 09:00 tot 21:00 uur zitten er vrijwilligers klaar op telefoonnummer: 0348 - 46 66 66.

Voor meer informatie, persoonlijk advies, een praatje of een luisterend oor kunt u - naast de ANBO Telefoonlijn - ook contact opnemen met de onderstaande instanties:
De Luisterlijn0900 - 0767 en Het rode kruis,  070 - 44 55 888.