Vrijwilligersvacature: help jij kinderen met taal?

Gepubliceerd op: 29 september 2020 10:14

Dit is een extra vacature omdat we de huidige kwetsbare en oudere taalkanjers graag willen ontzien. Daarom zijn we op zoek naar jonge (taal)toppers. We zoeken mensen in Woerden, Kamerik, Zegveld, Harmelen, Montfoort en Linschoten. Als Taalvisitevrijwilliger help je kinderen met taal ÉN help jij onze huidige Taalvisitevrijwilligers door hen te ontzien. Maar wat is jong? Zo jong als jij je voelt, leeftijd is maar een getal.

Bibliotheken spelen een steeds grotere rol bij het voorkomen van taalproblemen bij de jeugd. Voorlezen is hierbij ontzettend waardevol. Met slechts 15 minuten (voor)lezen per dag, neemt de woordenschat gemiddeld met 1.000 nieuwe woorden per jaar toe. Daarbij is voorgelezen worden ook nog eens leuk! Het is niet saai woordjes leren, nee: het is een verhaal induiken en ontdekken met je eigen fantasie.

Wat ga je doen:

Voorlezen of bezig zijn met taal is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen van bijvoorbeeld taalzwakke ouders hebben zelf ook meer kans om laaggeletterd te worden. Zo kan een cyclus ontstaan. Met Taalvisite willen wij vergelijkbare cyclussen doorbreken en daar kunnen wij jouw hulp goed bij gebruiken.

Momenteel hebben wij veel gezinnen die smachtend wachten op taal ondersteuning. Jij kan een gezin helpen met bijvoorbeeld (digitaal) voorlezen en (digitale) taalspelletjes (hoe leuk is Memory?!). Over het algemeen gaan Taalvisitevrijwilligers 15 keer een uur bij een gezin 'op visite', wegens corona is de visite anders ingericht, lees hier verder meer over. Er is een korte introductie en kennismakingsgesprek met Joke, coördinator taalvisite, om te bespreken wat jouw mogelijkheden zijn en of het iets voor jou is.

We staan te juichen als je het leuk vindt om met kinderen om te gaan en je aanmeldt. Volg je een opleiding met kinderen, heb je een opleiding met kinderen voltooid of heb je ervaring met (kinder)groepen dan krijg je er applaus bij.

Om iedereen zijn gezondheid te waarborgen vinden de visites momenteel plaats in de Bibliotheek of in Het Klooster van Woerden. Er is een speciale ruimte beschikbaar die voldoet aan alle maatregelen.

Wij vragen:

• Beheersing van de Nederlandse taal
  • Affiniteit met taal
  • Leuk vinden om met kinderen om te gaan
  • Houd van voorlezen uit kinderboeken
  • Bonus: opleiding met kinderen of ervaring met (kinder)groepen

Wij bieden:

• Als bedankje voor je hulp krijg je een vrijwilligersabonnement voor de duur van één jaar, zolang je een vrijwilliger bent bij de Bibliotheek. Met dit abonnement kun je boeken, spellen, puzzels, dvd’s, en cd’s lenen voor je Taalvisite kindje en natuurlijk voor jezelf
  • Introductie en kennismakingsgesprek
  • Naar behoefte, één keer per maand een intervisiebijeenkomst met andere vrijwilligers, voor tips, ervaringen delen, begeleidt door ervaren coach.

Enthousiast of meer informatie:

Meer informatie of aanmelden, klik hier.

Twijfel je? Heb je een brandende vraag? Neem gerust contact met ons op! We hebben verschillende mogelijkheden:

• Op maandag, woensdag en vrijdagochtend kun je bellen naar 0348 441941 en vragen naar Joke of Marjo.
  • Mailen kan naar Joke.Onnink@bibliotheekhgh.nl en Marjo.Geuijen@bibliotheekhgh.nl