Voorleeskampioen 2021 bekend!

Gepubliceerd op: 18 maart 2021 11:46

Anders dan anders maar niet minder spannend: dé Voorleeswedstrijd van Het Groene Hart en 2021. Dit jaar gingen we zoveel mogelijk digitaal. Maar liefst 17 scholen uit de regio deden mee. Wie zou de felbegeerde titel 'voorleeskampioen' van Het Groene Hart winnen en onze regio vertegenwoordigen tijdens de landelijke strijd? De winnaar is...

Evie van Leeuwen van de Sint Bavoschool in Harmelen

Anders dan andere jaren

Alle 17 scholen stuurden een voorleesfragment van hun schoolkampioen naar de Bibliotheek Het Groene Hart. De speciaal gekozen jury boog zich over de meeslepende voorleesvideo’s en koos uiteindelijk de winnaar. Meedoen en winnen moet gevierd worden, daarom was de feestelijke bekendmaking woensdag 17 maart live met jurylid Kiki Schippers.

De gehele jury bestond uit Kiki Schippers (fantastische cabaretier, dochter van schrijfster Tosca Menten), Rob van Amerongen (gepassioneerd voorlezer, Taalvisitevrijwilliger, voormalig directeur van een basisschool) en Marry Didden (gepassioneerd voorlezer). Een passende jury die met veel aandacht en een beetje vechten uiteindelijk samen de winnaar kozen. Het gevecht, de voorleesfragmenten en de bekendmaking van de winnaar zie je hieronder.

Tekst gaat verder onder video.

“Verbluffend goed voorgelezen”

Nadat de jury met de handen in het haar zat vanwege alle goede kandidaten hebben ze samen dé winnaar gevonden: Evie van Leeuwen van de Sint Bavoschool in Harmelen. Waarom?

  • “Er wordt verbluffend goed voorgelezen. Het is bijna of je naar het theater gaat.” – Kiki Schippers
  • “Je werd binnen no-time het verhaal ingezogen.” – Rob van Amerongen
  • “Een terecht winnaar ben jij.” – Marry Didden

Evie, uit groep 7, heeft de jury weten te overtuigen met haar spannende en meeslepende manier van voorlezen uit Aurea de wilde pony van Christine Linneweever. Een ontroerend paardenboek over een wilde pony.

Op naar de landelijke finale

Deze regioronde met 17 deelnemende scholen uit Harmelen, Woerden, Oudewater, Montfoort, Linschoten en Zegveld was de voorbode voor de provinciale wedstrijd en de landelijke finale.

Evie van Leeuwen gaat de regio Het Groene Hart vertegenwoordigen bij de Provinciale Voorleeswedstrijd. Overleeft zij dit duel ook dan strijdt ze mee in de landelijke finale. In april en mei vinden de provinciale finales en de landelijke finale plaats. Achter de schermen worden er de komende tijd verschillende scenario’s uitgedacht. De Bibliotheek en de juryleden hebben het volste vertrouwen in Evie.  Fijn dat we op deze manier de voorrondes konden organiseren.