BiebPanel onderzoek 2015/4 – Activiteiten en Samenwerkingspartners

Activiteiten en Samenwerkingspartners was het thema van het vierde BiebPanel onderzoek van 2015. 177 panelleden, dit is 36% van het panel, hebben het onderzoek ingevuld.

Activiteiten
16% van de leden van BiebPanel Het Groene Hart heeft de afgelopen 12 maanden een activiteit van de Bibliotheek bezocht. Geen groot aantal, gelukkig worden de activiteiten goed beoordeeld door de bezoekers die er wel één hebben bezocht. Leden geven aan dat ze de activiteiten interessant en leerzaam vinden. Leuk, gezellig en dat de activiteiten veelal gratis zijn, noemen de leden ook als positieve aspecten. Men gaat vooral om informatie te krijgen, om meer te leren en ter ontspanning. Een groot deel zou de activiteit aanbevelen aan familie en vrienden. Favoriete activiteiten zijn tentoonstellingen, lezingen over een bepaald thema en presentaties van schrijvers. Onderwerpen die leden graag aan bod zien komen, zijn: plaatselijke onderwerpen, literatuur, kunst & cultuur en actuele onderwerpen.

De leden die geen activiteiten bezoeken geven aan dat dit vooral komt door gebrek aan tijd en interesse. Maar ook doordat ze vaak niet weten wat het aanbod is.

De meeste leden vinden het gebouw en de ruimte van de Bibliotheek (zeer) geschikt als locatie voor allerlei activiteiten. Dat geldt zowel voor bezoekers als voor niet-bezoekers van activiteiten.

Samenwerking
Leden van Bibliotheek Het Groene Hart zien zeker de waarde van samenwerking met partners, nog meer voor de samenleving dan voor zichzelf. Samenwerking met andere bibliotheken vinden de leden het meest waardevol. Gevolgd door samenwerken met scholen, kunstuitleen, gemeente en boekhandels. Volgens de panelleden zijn de kunstuitleen en de VVV het meest interessant om mee in één gebouw te zitten.

De waarde voor de samenleving ligt volgens de panelleden met name in kennis- en informatie-uitwisseling en in de laagdrempeligheid van de Bibliotheek. Voor zichzelf ziet men vooral een gevarieerder aanbod van boeken en activiteiten als een voordeel van samenwerking met andere bibliotheken.

Voordeel met je Biebpas
De bekendheid van Voordeel met je Biebpas en vooral het gebruik ervan is nog steeds beperkt. Om meer bekendheid, en daarmee gebruik, te genereren is meer publiciteit nodig. Lees hier aan welke landelijke en regionale activiteiten u met korting kunt deelnemen.

Laat uw stem horen
Wilt u ook meedenken met de Bibliotheek Het Groene Hart en uw mening geven over collectie, inrichting of activiteiten? Meld u dan aan voor BiebPanel. Of lees hier eerst meer over BiebPanel.