BiebPanel onderzoek 2016/2 – Collectie en informatiefunctie

In het tweede BiebPanel-onderzoek van 2016 werd de collectie en de informatiefunctie van de Bibliotheek onderzocht. 212 panelleden deden mee aan dit onderzoek.

Collectie
De collectie van de Bibliotheek Het Groene Hart krijgt overall een goede beoordeling. Panelleden hechten de meeste waarde aan informatieve boeken, spannende boeken en literaire romans. Over de omvang van het aanbod zijn de meeste panelleden tevreden; wel vindt ongeveer een kwart het aanbod tijdschriften en informatieve boeken te beperkt. Van de relatief beperkte groep leden die de collectie Engelstalige en anderstalige boeken heeft beoordeeld, vindt ruim een derde de omvang te beperkt.

Hoewel de uitleningen van informatieve materialen in de meeste bibliotheken de afgelopen jaren teruglopen, geven veel panelleden toch aan dat ze het belangrijk vinden dat de Bibliotheek hierin investeert. Deze groep ziet in de Bibliotheek graag informatie over vakantie & reizen, literatuur, kunst & cultuur, geschiedenis, gezondheid en huis & tuin.

Panelleden vinden het belangrijk dat de collectie actueel is. Maar uit dit onderzoek komt ook naar voren dat ruim een derde van de leden, als ze zouden moeten kiezen, liever een breed aanbod met veel verschillende titels zouden zien dan een smaller aanbod met veel actuele en veelgevraagde titels.

Kent u onze digitale informatiebronnen al?
Het zoeken van informatie van de bibliotheek doen panelleden het liefste via informatieve boeken en tijdschriften. Digitale informatiebronnen op de computer van de bibliotheek zijn voor ruim een kwart de favoriete informatiebron. Er is vooral interesse in de Consumentengids online, Publiekwijzer en kranten. Maar dan moeten bezoekers wel weten dat digitale informatiebronnen in de Bibliotheek toegankelijk zijn, iets wat nu niet altijd het geval is.

Denk mee met de Bibliotheek
Heeft u tips? Laat het ons weten via ons een e-mail of word lid van het BiebPanel. U ontvangt dan ongeveer 4 keer per jaar per e-mail een uitnodiging voor een onderzoek.