BiebPanel onderzoek 2016/3 – Hoe ziet u de toekomst van de Bibliotheek?

Met dit onderzoek geven we u inzicht in het beeld en de wensen van BiebPanelleden ten aanzien van de Bibliotheek in de toekomst. Wat moet de Bibliotheek bieden, welke bibliotheekconcepten spreken aan en op welke manier willen leden zelf actief zijn in de Bibliotheek?

De Bibliotheek in de toekomst: boeken centrale rol

Voor leden van de Bibliotheek Het Groene Hart hebben boeken ook over 10 jaar nog steeds een centrale rol in de Bibliotheek; d.w.z. die zijn één van de belangrijkste, spontaan genoemde, redenen om ook in de toekomst naar de Bibliotheek te gaan. Men heeft het dan vooral over fysieke boeken maar ook over (een ruim en actueel aanbod van) e-books. Leden noemen spontaan ook allerlei specifieke zaken met betrekking tot de ruimte die de Bibliotheek zou moeten bieden, en dat de Bibliotheek een ontmoetingsplek zou moeten zijn. Ook digitale diensten zijn voor een deel van de leden essentieel om in de toekomst gebruik te blijven maken van de Bibliotheek.

Leden zeggen in de toekomst vooral belangstelling te hebben voor lenen van boeken, leestips en kranten & tijdschriften. Ook blijft er interesse in cursussen en activiteiten. Daarnaast zien we belangstelling voor de maatschappelijke functie van de Bibliotheek (hulp en advies op allerlei gebieden) en bij een deel van de leden ook voor nieuwere diensten zoals het uitproberen van nieuwe technieken, repaircafé en uitleencentrum.

Bibliotheekconcepten: ‘lezen & informatie’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’ favoriet

Dit beeld zien we ook terug in de bibliotheekconcepten die leden aanspreken. Meest aansprekend zijn nog steeds concepten die focussen op lezen & informatie en op persoonlijke ontwikkeling. Maar we zien zeker ook interesse voor concepten waarbij het accent ligt op participatie & zelfredzaamheid en, zij het wat minder, voor de nieuwere bibliotheekconcepten als (digitale) communityvorming (vooral middelbaar en hoger opgeleiden) en wetenschap & techniek.

Participatie van leden in de Bibliotheek

Een deel van de leden van de Bibliotheek Het Groene Hart geeft aan dat zij (misschien) wel op één of andere manier actief wil zijn in de Bibliotheek; midden/hoger opgeleiden en jongere panelleden het meest. Men denkt daarbij dan vooral aan workshops, cursussen en lezingen op hun expertisegebied (hobby- of werk gerelateerd). Verder ziet men zichzelf mogelijk actief in leesclubs of door middel van voorlezen.

Denk mee met de Bibliotheek

Heeft u tips? Laat het ons weten via ons contactformulier of word lid van het BiebPanel. U ontvangt dan ongeveer 4 keer per jaar per e-mail een uitnodiging voor een onderzoek.