BiebPanel onderzoek 2017/1 – Hulp met de belastingdienst

In het eerste onderzoek van 2017 stond de samenwerking tussen Bibliotheken en de Belastingdienst centraal. Aan dit onderzoek deden 242 panelleden van Bibliotheek Het Groene Hart mee.

Kennis aanbod belastingspreekuren

5% van ons BiebPanel denkt dat ze bij de Bibliotheek terecht kunnen voor hulp bij de belastingaangifte.

Passendheid bij de Bibliotheek

Bijna de helft van de panelleden vindt hulp bij belastingaangifte passen bij de dienstverlening van de Bibliotheek. Landelijk vinden 65 plussers en lager opgeleiden dit vaker passen dan jongeren en hoger opgeleiden. In de open vraag aan het einde van de vragenlijst zien we meermaals terugkomen dat panelleden hulp bij belastingaangifte door de Bibliotheek wat ver vinden gaan, maar dat ze het geven van informatie hierover wel passend vinden.

Het lijkt me goed als de bibliotheek op deze manier haar dienstenaanbod verbreedt.” – uit BiebPanel

Achtergrond

In 2016 heeft de Koninklijke Bibliotheek een convenant gesloten met de Belastingdienst; de openbare bibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek en de Belastingdienst gaan samenwerken om mensen te helpen in hun contact met de e-overheid. Ten tijde van deze flitspeiling (maart 2017) boden veel Bibliotheken dienstverlening aan op het gebied van belastingaangifte. Het aanbod verschilt per Bibliotheek en varieert van het aanbieden van computers om de belastingaangifte in de Bibliotheek in te vullen tot het doorverwijzen naar professionals bij moeite met het invullen van de belastingaangifte.

Belastingdienst en Bibliotheek Het Groene Hart

Wilt u zelf aangifte doen, maar heeft u thuis geen computer of internet? Kom dan naar de Bibliotheek. Hier kunt u voor belastingzaken gratis een computer en printer gebruiken. Ook als u geen lid bent van de Bibliotheek. Voor extra ondersteuning kunnen wij u doorverwijzen naar organisaties die u kunnen helpen met uw belastingaangifte of het aanvragen van toeslagen.

En wist u dat de Bibliotheek Het Groene Hart korte cursussen geeft om via de computer zaken af te handelen met de overheid? Bijvoorbeeld DigiD aanvragen en gebruiken. Kijk voor meer informatie op de pagina digitale vaardigheden

Denk mee met de Bibliotheek

Heeft u tips? Laat het ons weten via ons contactformulier of word lid van het BiebPanel. U ontvangt dan ongeveer 4 keer per jaar per e-mail een uitnodiging voor een onderzoek.