BiebPanel onderzoek – Duurzaamheid

Deze peiling over ‘duurzaamheid’ is onlangs gehouden onder alle leden van het BiebPanel, een klantenpanel van ruim 25.000 leden van meer dan 80 Bibliotheken verspreid over Nederland. Landelijk vulden bijna 16.000 panelleden het onderzoek in, waaronder 204 panelleden van Bibliotheek Het Groene Hart

“Bibliotheek schoolvoorbeeld van deeleconomie,” dat is één van de conclusies. Veel panelleden gaven aan dat het hergebruiken van materialen, door ze uit te lenen in plaats van te verkopen, al erg duurzaam is. Daarnaast noemen zij ook initiatieven zoals het weglaten van papieren bonnen, de bereikbaarheid met de fiets en het openbaar vervoer en zaken met betrekking tot het gebouw, zoals isolatie.

Duurzaamheid in het dagelijks leven

Ruim de helft van de respondenten zegt soms wel en soms niet duurzaam te leven en bijna niemand geeft aan (helemaal) niet duurzaam te leven. Opvallend is dat hoe ouder respondenten zijn, hoe duurzamer zij vinden dat ze leven. Dit terwijl er onder jongeren veel meer interesse is voor diensten op het gebied van duurzaamheid.

Interesse in dienstverlening Bibliotheek over duurzaamheid

Ruim vier op de tien deelnemers aan het onderzoek hebben interesse in meer informatie over onderwerpen met betrekking tot duurzaamheid. Deze respondenten hebben met name interesse in extra informatie over voeding, het kopen van spullen voor het huis(houden) en energie en isolatie van de woning. Jongeren, hoger opgeleiden en mannen willen vaker extra informatie.

Denk mee met de Bibliotheek

Heeft u tips? Laat het ons weten via ons contactformulier of word lid van het BiebPanel. BiebPanel-leden ontvangen twee keer per jaar een uitnodiging voor een flitspeiling (een kort onderzoek over een actueel onderwerp) en twee keer per jaar een uitnodiging voor een regulier uitgebreider onderzoek.