Taalvisite

Taalvisite richt zich op het verkleinen van taalachterstand bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Taalvisitevrijwilligers gaan 15 keer een uur bij een gezin 'op visite'. Zij lezen de kinderen (interactief) voor en ondernemen allerlei taalactiviteiten.

Er is ruimte voor nieuwe gezinnen. Gezinnen worden aangemeld via de basisscholen en voor- en vroegschoolse peuterspeelzalen en vervolgens koppelen wij de gezinnen aan een taalvisitevrijwilliger.

Start een gezin eenmaal met Taalvisite, dan spelen vanaf dat moment ook de ouders een belangrijke rol. Ouders worden gestimuleerd om hun kind te helpen en ook te blijven voorlezen wanneer de taalvisitevrijwilliger is uitgelezen.  

Inloopspreekuur voor Taalvisite

Iedereen met een taalvraag of vragen over Taalvisite, is welkom bij het inloopspreekuur van het Taalpunt in de Bibliotheek Woerden.

Wilt u weten of Taalvisite iets is voor uw kind? Of wilt u zich als taalvisitevrijwilliger inzetten? Kom langs!

Taalpunt in Bibliotheek Woerden

  • Elke woensdag 10.00 - 12.00 uur
  • Bibliotheek Woerden, Meulmansweg 27

Voor scholen en kinderdagverblijven

Het aanmeldformulier voor een gezin wordt ingevuld door ouders samen met school of kinderdagverblijf.

Taalvisite wordt mede mogelijk gemaakt door een financiĆ«le bijdrage van Gemeente Woerden.

Voor taalvisitevrijwilligers

Wilt u zich inzetten voor Taalvisite?  
Bij Taalvisite helpen vele enthousiaste taalvisitevrijwilligers kinderen en hun ouders om taalachterstand te verkleinen. De betrokkenheid van deze taalvisitevrijwilligers maakt van Taalvisite een groot succes! 

Wilt u taalvisitevrijwilliger worden en voorlezen bij gezinnen? Meld u dan aan via onderstaande knop "aanmelden als taalvisitevrijwilliger". Voor meer informatie kunt u mailen naar Brigitte van Leeuwen via projecten@bibliotheekhgh.nl.  

Taalvisite vergroot woordenschat kinderen al na enkele maanden

Contact

Voor meer informatie over Taalvisite, kunt u contact opnemen met Bibliotheek Het Groene Hart.
Via e-mail projecten@bibliotheekhgh.nl of telefonisch op 0348 441941.

Cijfers en ervaringen

Door slechts 15 minuten (voor)lezen per dag neemt de woordenschat gemiddeld  toe met 1000 nieuwe woorden per jaar.

De grootste winst is dat kinderen plezier in lezen krijgen. Hierdoor gaan de kinderen automatisch meer lezen, wat een enorme taalwinst en vergroting van de woordenschat oplevert.

"Het jongste kind van het gezin waar ik voorlees, wordt nu niet meer alleen voorgelezen door de zus of vader, maar sinds kort leest ook de moeder voor. En aan de oudste merk je dat ze het lezen echt leuk vindt, van alle woorden die zij niet kent probeert ze nu zelf de betekenis te vinden".
- Taalvisitevrijwilliger.