Taalhuis Het Groene Hart

In Nederland heeft 1 op de 9 mensen moeite met lezen, schrijven en spreken. Dat zijn meer dan één miljoen volwassenen.

Het Taalhuis
Om deze mensen te helpen heeft Bibliotheek Het Groene Hart het initiatief genomen regionaal een Taalhuis op te starten. Taalhuis Het Groene Hart is een samenwerking in drie gemeentes (Oudewater, Montfoort en Woerden) tussen Bibliotheek Het Groene Hart, FermWerk, Welzijn Woerden, Sociaal Stadsteam Welzijn Oudewater, de SWOM, Vluchtelingenwerk Montfoort/Linschoten, Prago, Stichting Ontmoeting, Interculturele Contactgroep Linschoten en Stichting Lezen en Schrijven.

Inloopspreekuur bij een Taalpunt
Een Taalpunt is de locatie waar vraag en hulp bij elkaar komen. ‪Hierdoor kan iedereen passende taalhulp krijgen. ‪Daarmee kunnen we het aantal laaggeletterden verminderen. Kent u iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Stuur hem of haar dan door naar een Taalpunt.

Maar ook anderen kunnen bij het Taalpunt terecht. Zoals volwassenen die vaardiger willen worden in het gebruik van de Nederlandse taal (als tweede taal). Of volwassenen die enige taalondersteuning nodig hebben bij het begrijpen van de instructies en vaktaal in hun studieboeken (t/m MBO-niveau).

Het Taalpunt kan iemand doorverwijzen naar scholings- of begeleidingsmogelijkheden in Woerden, Linschoten, Oudewater, Montfoort of Harmelen. Een andere mogelijkheid is individuele begeleiding door een taalhuisvrijwilliger. In ieder geval krijgt men advies op maat.

In Woerden kunt u wekelijks terecht op een inloopspreekuur met onze taalspecialist. Ook in Oudewater kunt u wekelijks terecht bij de taalspecialist, echter alleen op afspraak. 

Spreekuur Woerden

  • woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur
  • in Bibliotheek Woerden, Meulmansweg 27

Afspraak Oudewater

  • afspraken worden ingepland op maandagmiddag
  • afspraak maken 
  •     door in de Bibliotheek te vragen om de intekenlijst
  •     of door contact op te nemen via onderstaande contactgegevens

Contactgegevens Taalhuis Het Groene Hart

  • Els van Steenbeek, taalspecialist
  • e-mail: taalhuis@bibliotheekhgh.nl 
  • telefoon: 06 - 57953644 (bereikbaar op maandag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Handiger met internet

Heeft u nog maar weinig of geen ervaring met de computer? Kunt u wél de weg vinden op Internet maar bent u nieuwsgierig naar social media? Dan kunt u deelnemen aan Klik & Tik.
Tijdens de Klik & Tik-bijeenkomsten werkt u op uw eigen niveau aan de computer. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig die uw vragen kunnen beantwoorden en u verder op weg kunnen helpen.

Overheidszaken regelen via internet

Leren hoe u uw DIGiD aanvraagt en kunt gebruiken bij digitale websites zoals de belastingdienst, Mijn Overheid en de gemeente.

Om mee te kunnen doen is het noodzakelijk dat u vertrouwd bent met het gebruik van internet en email.

Hoe werd Lisa laaggeletterd?

Nationale Bellijn Lezen & Schrijven

Ben jij of ken jij iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Bel gratis naar de Nationale Bellijn Lezen & Schrijven. Stichting Lezen & Schrijven helpt je graag.

Tip: Oefenen met Steffie

Steffie legt je op een makkelijke manier uit hoe dingen werken. Zoals bijvoorbeeld gezondheidszaken, gebruik van internet, e-mailen of bankzaken. 

Werkgever of collega?

Speciaal voor werkgevers en collega's is er Taal Werkt!. Deze website helpt laaggeletterdheid op de werkvloer aan te pakken met praktische tips en handvatten.