Taalvisite

Taalvisite richt zich op het verkleinen van taalachterstand bij kinderen tussen de 2,5 en 12 jaar. Taalvisitevrijwilligers gaan 15 keer een uur bij een gezin 'op visite'. Zij lezen samen met de ouders voor en doen allerlei taalspelletjes. 

Met Taalvisite vergroten we de woordenschat

Het doel van Taalvisite is om samen met de ouders de woordenschat en het begrijpend leesniveau van kinderen te vergroten. Het leesplezier staat hierbij voorop. 

Ouders worden actief betrokken bij de taalontwikkeling van hun kind. De Taalvisitevrijwilliger helpt om de ouders bewust te maken hoe belangrijk (voor)lezen is. Tijdens de Taalvisites laat de Taalvisitevrijwilliger zien hoe ouders spelenderwijs de taalontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren. 

Werkwijze Taalvisite
De Taalvisitevrijwilliger gaat 15 keer bij het gezin op bezoek. De dag en de tijd worden in onderling overleg bepaald. 

Scholen en peuteropvang selecteren de gezinnen en melden deze aan in overleg met de ouders/verzorgers. De contactpersoon van school of van de peuteropvang weet welke kinderen baat hebben bij deelname aan dit project. Bij twijfel kan er altijd contact opgenomen met één van onze Taalvisite coördinatoren.

Door slechts 15 minuten per dag (voor) te lezen neemt de woordenschat per jaar gemiddeld met 1000 nieuwe woorden toe.

De grootste winst van Taalvisite is dat kinderen het leuk gaan vinden om met taal bezig te zijn. Hierdoor gaan de kinderen automatisch meer lezen. Dit levert een enorme taalwinst en vergroting van de woordenschat op.

Een gezin aanmelden


Een Taalvisitevrijwilliger aan het woord:

"Het jongste kind van het gezin waar ik voorlees, wordt nu niet meer alleen voorgelezen door de zus of vader, maar sinds kort leest ook de moeder voor. En aan de oudste merk je dat ze het lezen echt leuk vindt, van alle woorden die zij niet kent probeert ze nu zelf de betekenis te vinden".


Vrijwilliger worden?

Vind jij het leuk om met kinderen te werken? En heb je een uurtje in de week over? Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers.

Bekijk de actuele vacatures

Een gezin aanmelden?

Werk je als professional op school of kinderdagverblijf en wil je een gezin aanmelden voor Taalvisite? Vul dan het formulier in, wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Een gezin aanmelden


Heb je een vraag?

Neem dan gerust contact op met Joke Onnink. Zij is op maandag, dinsdag en woensdag bereikbaar op telefoonnummer 0348-418354. Of stuur een e-mail naar taalvisite@bibliotheekhgh.nl.


Taalvisite wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Gemeente WoerdenGemeente Oudewater en Gemeente Montfoort